Csípőficam és izomletapadás csecsemőknél

Csípőficam csecsemőknél

A betegség lényege

Az újszülöttek egy részénél a csípőízület fejletlen. Az ízületi lazaság hatására könnyen kialakulhat az ízületben ficam, a combcsont feje elmozdulhat a medencecsont ízületi felszínéről.

A betegség oka

Az ok nem ismert: valószínűleg öröklött hajlam játszik szerepet kialakulásában. Egyes családokban halmozottan fordulhat elő. A környezeti hatások is felelősek a kialakulásában. Sokszor egyéb fejlődési rendellenességeket kísér az elváltozás. Hajlamosíthat az elváltozás kialakulására a helytelenül végzett pólyázás is.

A betegség tünetei

Születéskor az ízületi lazaság észlelhető és egyes esetekben az ízületi felszínek sem egymásnak megfelelően helyezkednek el. Kezdetben, amíg a gyermek nem kezd el járni, nincsenek a laikusok számára zavaró tünetek. Ortopédiai vizsgálatkor ún. kattanó csípő észlelhető:a combcsont fejecse a gyermek combjának szétfeszítésekor elmozdul a csípőízületből, kattanó hang mellett. Megfigyelhető, hogy a csecsemők végtagjai nem egyenlő hosszúak, a combon található ráncok nem egyformák és a gyermek a kóros oldalt kevésbé mozgatja. A későbbiekben, ha a gyermek járni tanul, megjelenik a jellegzetes kacsázó járás. Idősebb korban az életkorhoz képest korábban jelentkeznek az ízület kóros elváltozásai.

Lényeges

Minél hamarabb felfedezzék és minél előbb elkezdjék a csípők szétpelenkázását ill, ha szükséges a Pavlik-kengyel használatát. A csípők szűrővizsgálata a születés utáni 2-4. napon, a 3. héten és a 4. hónapban kell történjen, ahhoz, hogy időben kezelhető legyen a betegség. A Pavlik-kengyel csak addig alkalmazható, ameddig a csecsemő fekszik, ha már fel tud ülni és további kezelésre van szüksége, akkor az ún. abductiós sínt kell alkalmazni, ami merevebb készülék.Súlyosabb esetekben műtét is indokolt lehet, melynek során mesterségesen kerül a combcsont feje a csípőcsont megfelelő ízületi felszínéhez.

A betegség várható lefolyása

Az időben felismert és helyesen kezelt enyhe csípőficam néhány hónap alatt meggyógyulhat. A műtét is megszünteti az elváltozást. Kezeletlen vagy elhanyagolt esetekben a súlyos elváltozások miatt a gyermek mozgáskorlátozottá válhat; ilyenkor csak a csípőprotézis beültetése oldhatja meg a mozgászavart.

Izomletapadás csecsemőknél

A mozgássérülések – eredettől függetlenül – mindig inaktivitással, az inaktivitás izom- ínkontraktúrák kialakulásával jár (kontraktúra:az izom-ínzsugorodások és letapadások) Az izmokat vékony hártya (fascia) veszi körül. Ez a kötőszövetes hüvely a kontraktúra fő okozója, mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén, azonnal „összeugrik” és kisebb felületre kényszeríti az izomrostokat, mint ahogy azok működni képesek. Ez a természetellenes állapot később rögzül és a mozgás mechanikai akadályává válik. Ezt a mechanikai akadályt elhárítani csak mechanikai úton – kézzel végzett, a fascia feloldására irányuló – technikával lehet. Csecsemőknél a Dévény Anna speciális manuális technika alkalmazható. Föllazítja mind a fascia, mind az izomrostok közti kontraktilis elemeket és a kezelés hatására az izomrostok visszanyerik eredeti méretüket és alakjukat, ezzel működőképességüket is.

Vágó Tímea vagyok, gyógytornász. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Tímea   •  

  Kedves Tímea!
  Leírná nekem, hogy az egyes mozgásfázisok (fordulás, forgás, kúszás, mászás, ülés, állás, járás) körülbelül mikorra tehetőek korban?
  Köszönöm
  Éva

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Éva!

   Átfordulás: 3-6 hónapos kor között valamikor Mindegy, hogy hányszor
   fordult már át a baba, hogy rendszeresen csinálja, vagy csak 1-2
   alkalommal fordul át, ha egyszer meg tudja csinálni, akkor azt már
   tudja, csak nem motiválja semmi arra, hogy rendszeresen átforduljon.
   Majd, ha szüksége lesz rá, gyakrabban fogja csinálni.
   Kúszás:6-9 hónapos kor között. A kúszás lehet körbe-körbe, hátrafelé
   vagy előrefelé, mindegy melyiket csinálja a baba. Ez nagyon fontos a
   hátizom és a karizom erősödése szempontjából
   .
   Felülés: 8-10 hónapos korban. A felülés nem azt jelenti, hogy
   támasztva, vagy a kezére támaszkodva meg tud ülni a baba, hanem, hogy
   teljesen egyedül minden segítség nélkül fel tud ülni és támaszték
   nélkül stabilan ül.

   Mászás: 8-11 hónapos kor között. A mászás kezdete attól is függ,
   mennyit kúszott a baba előtte. Vannak olyan babák, akik profin
   kúsznak, de a mászást csak 1-2 hétig űzik, csupán átmenetként szolgál
   számukra a kúszás és a járás között, míg vannak olyan kicsik, akik
   hamar profin megtanulnak mászni és 4-5 hónapig csak másznak, járni
   egyáltalán nem akarnak.

   Felállás: Ha már tud mászni, akkor saját maga, önállóan kapaszkodva pár
   nap múlva fel is tud majd állni. Az nem számít felállásnak, ha te
   segítesz neki felállni. A legtöbb baba önállóan kapaszkodva már kb.
   fél évesen tud állni, de az önálló felálláshoz ennél sokkal több kell:
   egyensúlyérzet, karizmok stb., ezeket pedig csak a kúszás és mászás
   által tudja megszerezni a kicsi.

   Járás: 10-18 hónapos kor között. Az önálló járáshoz több fokozaton át
   jut el a baba: először csak felkapaszkodik valamilyen bútorra és
   oldalazva halad, ezután az egyik bútorról átkapaszkodik a másikra,
   majd következik az a fokozat, amikor valamilyen nagyobb tárgyat, egy
   széket, egy kis gurulós bevásárlókocsit tologat maga előtt a baba.
   Ezután megtanul maga, kapaszkodás nélkül felállni, ezzel az
   egyensúlyozás művészetét sajátítja el. Végül pedig egyszer csak
   megteszi az első önálló, kapaszkodás nélküli lépését.

   Timi

 2. Czinegéné Haraszy Gabriella   •  

  Tisztelt Cím! A kislányomnak 10 %-os csípőficamot állapítottak meg. Már 9 hónapos de a combján a redők még eltérnek egy kicsit. Mászik felül meg már próbál felállni tehát a mozgásban nem akadályozza. Az lenne a kérdésem,hogy ezt a kismértékű csípőficamot ki fogja nőni? Hordta rendesen a terpeszpelust. Válaszát várom az alábbi e-mail címre ha lehet. : haraszy@freemail.hu

  Tisztelettel és köszönettel:

  Gabriella

 3. Anna   •  

  Üdvözlöm Tímea!

  Kislányom 2 hónapos, a fejbiccentő izma a pocakomban töltött idő alatt merev lett, így kicsit ferdén tartja a fejét. Ön szerint milyen gyakorlatokat csinálhatunk, ami segíti őt ebből az állapotából kimozdítani?
  köszönöm
  Anna

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Anna!

   Kislányánál érzékel mogyorónyi-szilványi, érzékeny duzzanatot az izom állományában? Előfordulhat, hogy ferdenyakkal született, de ezt látatlanban nehéz megállapítani. Ennél a rendellenességnél az érintett oldali arcfél megkisebbedik, a fej oldalra dől és az ellenkező irányba fordul. Szűrővizsgálatok alkalmával (pl. csípőszűrésnél) indokolt célzottan ellenőrizni. Csecsemőkorban a megrövidült izmot passzív gyakorlatokkal tudjuk nyújtani, óvatosan az ellenkező irányba, mint amerre a fej áll. Célszerű kislányát úgy elhelyezni, hogy aktív korrekciót legyen kénytelen végezni ahhoz, hogy környezetét láthassa:tehát jobb oldali ferdenyak esetén jobbról és felülről érjék a fény- és hangingerek, hogy jobbra és felfelé kényszerüljön tekinteni.

   Timi

 4. Czinegéné Haraszy Gabriella   •  

  Tisztelt Cím! A kislányom 6 hónapos és viselt terpesz pelust. Nekem a comján lévő ráncok nem egyformák vagyis csak egy ránc nem. De a lábait rendesen mozgatja, a doktornő is szokta nézni meg szétfeszíteni a combját de eddig nem mondott semmit ,hogy baj lenne. Az a akis eltérés lehet csípőficam amit látok? Válaszát előr eis köszönöm.

  Tisztelettel:

  Gabriella

 5. gimesi károlyné   •  

  űdv. igaz én 60 éves vagyok 6 hete elestem eltórt a vállam most már gyogytornára járok de nagyon fáj a karom a letapadt izom izűlet itthon is csinálom a gyakorlatokat de sajnos van 1-2 pozicio ami nagyon fáj igaz a Fóorvos mondta,hogy hosszadalmas gyogyulás,de ha tudnak valamit ami segit enyhiteni a fájdalmat kenócs stb. nagyon megkószónnóm

 6. Marcsi   •  

  Kedves Tímea!

  Hogyan lehet a babákat kúszásra, mászásra ösztönözni?
  köszönöm, Marcsi

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Marcsi!

   A kúszáshoz elsősorban a felsőtest izmait kell megerősíteni, amely jó esetben már az átfordulás előtt megkezdődik. A konkrét mozdulat előkészítése a nyúlással történik. Fektessük a babát hasra, és tegyünk elé egy számára vonzó játékot. A szabályos kúszás ellentétes kéz-lábmozdulatokkal történik. Ha erre nem érezne rá magától a baba, tornáztathatjuk. Fektessük hanyatt, és karját-lábát mozgatva énekeljünk neki. Ez azért is hasznos, mert ha netán kimaradna a kúszás, a tornamozdulatokkal valamennyire pótolni lehet az ellentétes végtagmozgások agyra gyakorolt hatását. A kúszás előhívására szintén alkalmas a tárgyakkal való csalogatás. Helyezzünk a baba elé egy játékot úgy, hogy ne érje el. Ha nehézséget jelent a kitett tárgyak megszerzése, támasszuk meg a baba talpát a tenyerünkkel, hogy eleinte onnan tudja eltolni magát a játék irányába. A baba töltse a lehető legtöbb időt a talajon. Helyezzünk köré néhány érdekes játékot, melyek arra ösztönzik, hogy megszerezze őket. Az ingergazdag környezet fokozza felfedezőkedvét, és motiválja az elindulást. Ha van rá mód, alakítsunk ki lejtős felületet, amin lefelé még eredményesebb lehet a kúszás gyakorlása. A mászás előkészítése tulajdonképpen a helyes kúszás elsajátítása. Ezen kívül szükséges a végtagok és főleg a felsőtest megerősödése. Ezt a célt szolgálja az, amikor a baba négykézláb rugózik és hintázik. Ha úgy érezzük, hogy az izomerő gyengesége miatt nem indul be a mászás, talicskázhatunk úgy, hogy a baba elé teszünk egy játékot, megfogjuk a csípőjét vagy a combját, és így segítünk neki elindulni a cél felé. A mászáshoz megfelelő egyensúlyozásra is szükség van. A mászás legfontosabb eleme az ellentétes kéz-lábmunka. Ha a babát az akadályozza a mászásban, hogy még nem bírja el saját testsúlyát, gyakorolhatjuk az alternáló mozgásokat úgy is, hogy ráfektetjük a gördeszkára, amin tudja magát hajtani. Mivel a legtöbb családban nincs gördeszka, helyettesíthetjük azt a baba hasa-mellkasa alatt átvetett hordozókendővel vagy lepedővel.

   Timi

 7. MAndrea   •  

  Ezúton érdeklődnék, hogy a gyermekorvos által javasolt terpeszbetétes pelenka használata mellett van-e olyan manuális gyógyterápia (torna gyakorlatsor), melyet 6 hetes babánkon elvégezve elősegíthetjük a csípőtájéki kötött izmok fellazítását? Akár otthoni, akár szakember általi gyógytorna segítsége érdekelne. Köszönettel:MAndrea

 8. pako robert   •  

  Érdeklődni szeretnék. Az én fiam háromhetes és izomletapadása van, azt mondták az orvosok, és nem segít a torna sem. Mit lehetne ilyenkor tenni?

 9. Tibor   •  

  Kedves Tímea!

  Megtudná nekem mondani, hogy az izomletapadás mit jelent, hol jelentkezik, miben mutatkozik meg, mit lehet tenni ellene, egyszóval mindent, amit tudni lehetróla, és ellene?
  köszönöm
  Tibor

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Tibor!

   A mozgássérülések következtében – eredetüktől függetlenül – mindig inaktivitással jár. Az inaktivitás izom- ínkontraktúrák kialakulásával jár.(kontraktúra: deformációt okozó izom-ínzsugorodások) Az izmokat vékony hártya (fascia) veszi körül. Ez a kötőszövetes hüvely a kontraktúra fő okozója, mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén, azonnal „összeugrik” és kisebb felületre kényszeríti az izomrostokat, mint ahogy azok működni képesek. Ez a természetellenes állapot később rögzül és a mozgás mechanikai akadályává válik. Ezt a mechanikai akadályt elhárítani csak mechanikai úton – kézzel végzett, a fascia feloldására irányuló – technikával lehet. Remélem tudtam segíteni.

   Timi

 10. Ildikó   •  

  Kedves Tímea!

  2 hónapos kisfiam feje szemmel láthatóan kissé bal oldalra biccen, tehát a fejtartása nem egyens, illetve hason nem igazán emeli a fejét, nem nagyon tartja. Ön szerint ezek mitől lehetnek?
  köszönöm
  Ildikó

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Ildikó!

   Kisfia ferde fejtartását okozhatja az, hogy méhen belül előnytelen testhelyzetben helyezkedett el. Ez esetben az ellenkező oldalra helyezett játékokkal, esetleg egy kis óvatos mozgatással segíthet neki. Okozhatja még esetleg rendellenes izomtónus is. Javasolnám, hogy keressen fel egy neurológust vagy egy Dévény –módszert alkalmazó gyógytornászt. Szerintem a fejét még azért nem tudja tartani, mert nem elég erős a nyaka. Legyen minél többet hason keményebb talajon (játszószőnyegen), így nemcsak a nyaka, hanem a háta is erősödni fog. Sok örömet, kitartást és türelmet kívánok!

   Timi

 11. Saci   •  

  Kedves Tímea!

  Kisfiam 2 hónapos, és ferde a háta. ez mitől alakulhatott ki, és lehet még tenni valamit, hogy megváltozzon?
  Köszönettel
  Saci

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Saci!

   A csecsemő csontozata még rugalmas, szinte lágy. Ez szükséges is, hiszen a magzati pozícióban igen “görbén” kell tartania magát a babának a pocakban, hogy elférjen. A szülés után a csontozat egészséges fejlődéséhez, kiegyenesedéséhez szükséges kalciumot akár az anyatejből, akár a tápszerből megkapja a baba. Előfordulhat, hogy a babánál különböző csontozati fejlődési rendellenességek lépnek fel, amelyekre ha időben felfigyel a mama, könnyen kezelhető, és nem okoz maradandó károsodást. Gyakori probléma, hogy a baba nehezen “egyenesedik ki”, azaz hagyja el a magzati pozíciót. Ez főleg olyan babáknál fordul elő, melyek nagy súlyúak, vagy normális 3.6 kg súllyal születtek, de a mama olyan alkat, hogy szűk a medencéje, így a baba jobban be volt szorítva. A magzati pozíció mielőbbi elhagyása érdekében is szokták javasolni az orvosok, hogy fektessük minél gyakrabban hasra a babát. Ez segíti a gerinc kiegyenesedését, a karok lábak kinyújtását. Általában már 1-2 hetesen látszik a kiegyenesedés folyamata. A legnehezebben a lábak veszítik el a magzati pozitúrát. Sokszor előfordul, hogy a hanyatt fektetett csecsemő nem “tárja szét” a lábát, azaz a combjai nem fekszenek fel a pelenkázóra, illetve, hogy a lábfeje befele fordulva marad. Nagyon fontos a gerinc fejlődése szempontjából, hogy a baba mindig vízszintesen feküdjön, mind a babaágyban, mind a babakocsiban. A babakocsi fejrészét általában csak akkor szabad megemelni, amikor önállóan felül a baba. Ez jelzi, hogy a gerincnek már van “tartása”.

   Timi