23. hét

23 hét terhesen a babánk 21 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 20 cm, és megközelítőleg 455 g

23babaA baba teste napról napra arányosabb, és egyre jobban hasonlít egy újszülöttre, ám áttetsző bőrén át még mindig láthatóak a csontjai és a szervei. A hallása egyre élesebb, hiszen a belső fül csontjai megkeményedtek. Meg tudja különböztetni a méhen kívülről és a testünkből érkező zajokat. Meglepődnénk, ha hallanánk, hogy milyen zajos a testünk a gyomor gurgulázásával, szívverésünkkel, és ahogyan a véráramunk végigzubog a testünkön. Születésekor a kisbaba már megismeri a hangunkat a magasságról és a hanghordozásunkról, ezért beszéljünk hozzá minél többet. Az apáknak is beszélniük kell születendő gyermekükhöz. Játszhatunk is vele például úgy, hogy finoman ütögetjük a hasunkat és beszélünk, amivel rugdosást válthatunk ki, ezzel is segítve a neurológiai ingerlést.

 Mama

23mamaEzen a héten már érezheted, amint méhed elkezdi az összehúzódások gyakorlását. A méh simaizomszövete ciklikusan húzódik össze és ernyed el – akkor is, amikor nem áll fenn terhesség -, és ez a mozgás a baba növekedésével egyre kifejezettebbé válik. Ezeket a rendszertelen, – a nőgyógyászok szerint – fájdalmatlan vagy menstruációs görcshöz hasonló élményeket Braxton Hicks kontrakcióknak hívják, és bármily ijesztőek is, teljesen normálisak. Általában a has alsó részének megkeményedését észlelheted, ami nagyjából 15 másodperctől egy percig tart. Gyakrabban jelentkeznek egy fárasztó nap vagy edzés után, szeretkezést követően illetve különösen stresszes helyzetben. Nem ritkán a szervezet vízhiányos állapotával állnak összefüggésben, ezért érdemes nagy mennyiségű folyadékot fogyasztani. Aggodalomra csak akkor lehet ok, ha az összehúzódások fájdalmassá válnak, vagy egy óra leforgása alatt legalább négyszer észleled őket. Ebben az esetben azonban mindenképp fontos, hogy kezelőorvosod is tudjon róla, mert a kontrakciók idő előtti szülésmegindulás jelei lehetnek.

Ahogy a hasunk nő egyre jelentősebb a hatás is, amelyet emésztőrendszerünkre gyakorol. Vannak nők, akiknél ez emésztési rendellenességekhez vagy gyomorégéshez vezet. A gyomorégés csökkentésére a két három nagyobb étkezés helyett inkább többször együnk keveset, és hacsak lehet evés után sétálgassunk egy kicsit, ezzel is javítva az emésztést.

A hormonműködés kiegyenlítődésével nyugodtabbak és vidámabbak lehetünk, és kevésbé leszünk hajlamosak a hangulatváltozásokra.

A medencefenék izomzata kinyúlik, ami inkontinenciához vezethet (nevetéskor vagy köhögéskor nem tudjuk visszatartani a vizeletet).

A vérkeringés megfelelő szinten való tartása és a többletfolyadék feldolgozása miatt a szívünk és vesénk működése felgyorsul.

 Hasznos

A méh ellazulásához a magnézium pótlásával tudsz hozzájárulni. Ez a nyomelem segít egészségesen tartani a szöveteket, az izmokat és az idegeket, hiánya viszont vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. Sok magnéziumot tartalmaznak a húsok, a tejtermékek és a tojás, illetve a csonthéjas magvak, a gabonamagvak és a zöld levelű zöldségfélék. A vas – a magnéziummal ellentétben – az izmok összehúzódását fokozza, védelmet nyújt a kimerülés ellen. Nagyon fontos, hogy egy fehérjével összekapcsolódva a hemoglobint alkotja, amely az oxigén szállításáért felelős a szervezetben. Sok vas található a vörös húsokban, a teljes kiőrlésű kenyérben, a gabonamagvakban, illetve a babban, a lencsében, a burgonyában és a brokkoliban.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük