34. hét

34 hét terhesen a babánk 32 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 32 cm, és megközelítőleg 2,275 kg

34babaA babának most fejlődik ki az immunrendszere, hogy képes legyen szembeszállni az enyhébb fertőzésekkel. Az ujjhegyei aprók ugyan, de a körmei élesek. Már túlságosan nagy ahhoz, hogy lebegjen a magzatvízben. A mozdulatai szélesebbek és lassabbak. Lehet, hogy elhelyezkedett már fejjel lefelé, bár a babák 3-4 százaléka popsijával vagy lábaival a méhnyak felé, farfekvéssel fekszik. Az orvos időközönként megpróbálhatja a megfelelő pozícióba hozni a magzatot, azaz manuálisan átforgatni a babát a hasban. ezt legjobb kórházi körülmények között elvégezni, ahol jól lehet követni mind a baba, mind az anya állapotát.

Ikrek esetében, ahogyan a röntgen képen látható, csak az egyik baba tud fejjel beékelődni, míg a másik úgy helyezkedik el mellette, ahogy tud.

 Mama

Már csak hat hét van hátra a kicsi születéséig, de nem csak az először szülő kismamákban fokozódhat a szorongás; van, akinél az előző szülés élménye elég meghatározó volt ahhoz, hogy legyen benne egy kis idegesség. Érdemes utánanézni a fájdalomcsillapítás lehetőségeinek, és elbeszélgetni ezekről a szülészorvossal. A legtermészetesebb fájdalomcsillapító módszer a relaxáció és a kitolással szinkron légzési technika elsajátítása a felkészítő tanfolyamon. Több kutatási eredmény szerint az anya félelme nem csak a fájdalmat fokozza, de a szülés időtartamát is elnyújtja. Az idegesség miatt erősebb a méh izmainak összehúzódása, és ez több fájdalommal jár, míg a stressz miatt felszabaduló adrenalin a baba megszületését elősegítő méhösszehúzódások ellen hat. A modern orvostudomány ma már rutinszerűen alkalmazott eljárása az epidurális fájdalomcsökkentés. Fontos, hogy a kismama a választott kórház altatóorvosával is beszélhessen az érzéstelenítésről, mert a módszerrel kapcsolatban számos téves hiedelem forog közszájon. Az eljárás során először egy fájdalomcsillapító injekcióval – Lidocainnal – érzéstelenítik a hát adott szakaszát, ezért az epidurális tű bevezetésekor a kismama már csak nyomást érez. Az orvos egy vékony csövet vezet be, amelyen keresztül a fájdalomcsillapító gyógyszer folyamatosan adagolható. Ez nem azt jelenti, hogy az anyának fel sem tűnik a gyermek születése: a módszer csak az erős fájdalmat csökkenti, a kitolás és a nyomás ugyanúgy érezhető. Az eljárás további előnye, hogy amennyiben császármetszésre kerül sor, újabb szúrás nélkül elég gyorsan „mélyíthető” az érzéstelenítés ahhoz, hogy az altatás is elkerülhetővé váljék.

Minden vizsgálat alkalmával az orvosnál vérnyomást mérnek és vizeletvizsgálatot végeznek.

Az ujjunkon a gyűrű szűkké válhat, kezünk, lábunk feldagadhat.

 Hasznos

Végy egy nagy levegőt, és kilégzés közben gondolj arra, hogy távozik belőled a fájdalom is. A légzés közben próbáld magad elé képzelni, ahogy a baba minden egyes összehúzódással előrébb kerül a szülőcsatornában. Minél többször ismétled ezt a légzőgyakorlatot a szülést megelőző hetekben, annál könnyebben fog eszedbe jutni a szülőszobában is. Az összehúzódások közötti időt próbáld meg aktív relaxálással kitölteni. Ha jársz kismama-jógára, vagy már jógáztál, könnyű dolgod lesz a tested ellazításával; ha nem, még mindig nem késő elkezdeni. A gyakorlat első hallásra nem tűnik bonyolultnak: fekvő helyzetben tudatosan lazítsd el tested minden izomcsoportját a lábujjaidtól a fejed tetejéig. Segít, ha elképzeled, ahogy a tested szép lassan megtelik higannyal – egyik testtáj a másik után -, elnehezül, és ellazul annyira, hogy már nem tudod mozgatni. Ezt a relaxációs technikát legjobb lefekvés után gyakorolni – általában mély és pihentető alváshoz vezet.

Már képtelenség, hogy elérd a lábfejed. Kérd meg a papát, hogy kényeztessen egy kis házi pedikűrrel: hozza rendbe a körmeidet, és óvatosan masszírozza meg a lábad illatos hidratáló krémmel.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük