31. hét

31 hét terhesen a babánk 29 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 28 cm, és megközelítőleg 1,59 kg

31babaBár a baba fejlődése általánosságban lelassul, továbbra is hízik. Az agya továbbra is csúcssebességgel növekedik. A főbb szervek közül utoljára a tüdő fejlődik ki teljesen. Ekkortájt alakul ki a baba szemének színe, bér végleges színét a születés után 6-9 hónapos korban éri el, mivel a szem pigmentációjának befejezéséhez fényre van szükség. A sötét bőrű gyerekeknek születéskor általában sötétszürke vagy barna a szeme, és az első hat hónap vagy egy év elteltével válnak igazán barnává vagy feketévé. A legtöbb kaukázusi típusú baba sötétkék szemmel születik, s csak hetekkel vagy hónapokkal később derül ki, hogy milyen is a végleges szemszínük. Addig is, szemei a születés utáni életre készülnek fel. Pupillája kitágul a méhbe beszűrődő vöröses fény hatására. Aktív időszakban gyakran van nyitva a szemhéja, alváskor pedig sokszor lezárja.

 Mama

Előfordulhat, hogy szokatlanul feledékennyé válunk. a szülés közeledtével egyre inkább a kicsire összpontosítunk.

Reflektorfényben a lábak! A várandósság utolsó időszakában különös gondot kell fordítani a lábszár pihentetésére, mert a bokák dagadása, a lábfájás és a visszerek kialakulása igen gyakori a terhesség vége felé. A visszerek a láb vénáinak gyengeségéből származnak. Ezek az erek szállítják vissza a vért a szív felé, ám munkájukat nehezíti, hogy a megnövekedett méh egyre nagyobb nyomással nehezedik rájuk. A lábdagadás szintén gyakori probléma: a kismamák több mint felénél előfordul, különösen a melegebb napokon, vagy ha sokat voltak talpon. Ez egy természetes, bár kellemetlen jelenség, azonban, ha a láb dagadása mellett az arc és a kéz is megduzzad, illetve a duzzanat nem csökken 24 órán belül, feltétlen értesíteni kell a szakorvost vagy a védőnőt. Ezek a tünetek ugyanis a veszélyes preeklampszia – egy eszméletvesztéssel járó rángógörcs előtti állapot – jelei lehetnek, amely a várandós nők 5-10%-át érinti. A preeklampszia duzzadásos tüneteit hirtelen súlynövekedés, fejfájás és látási zavarok kísérhetik. A magas vérnyomással jelentkező preeklampszia azért igen veszélyes, mert valódi eklampsziához vezethet: a végül kómához vezető görcsök az anya vagy a magzat életét is követelhetik.

 Hasznos

Eljött az idő, hogy összepakold a „kórházi csomagot”. A 31. héten ez még kissé ijesztően hangzik, de jobb, ha minden együtt van, és nem hagyatkozol a boldog apuka ki-kihagyó emlékezetére. Készítsd össze a piperetáskád, amibe a tisztálkodási szerek mellé mindenképp tegyél vastag intim betétet a szülés utáni vérzés miatt és papírülőkét a közös WC használatához. Jó, ha a tusfürdő semleges illatú, mert a babának meg kell szoknia az édesanyja saját illatát; éppen ezért a testápolót és a parfümöt otthon lehet hagyni. Ne felejtsd el a törölközőket! Kell külön az intim testtájakhoz, zuhanyzáshoz és kézmosáshoz is. A hálóingek vagy pizsamák legyenek elől gombosak, ez a szoptatásnál praktikus, és jó, ha pamutból készültek. Tegyél be egy zsebes köntöst, pár meleg zoknit még nyáron is, és két pár papucsot – az egyik a zuhanyzáshoz kell. A szoptatós melltartók mellé érdemes beszerezni melltartóbetétet, hogy megvédjék az anyagot a tejcsorgástól. Pakolj be evőeszközt és poharat, bögrét egy kevés mosogatószerrel. Ez talán túlzásnak hangzik, de lehet, hogy el kell tölteni négy-öt napot a kórházban, és így egyszerűbb tisztán tartani őket. A szükséges okmányok is legyenek kéznél: a terhesgondozási kiskönyvet és a három hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot, illetve az apasági nyilatkozatot már most be lehet készíteni a pakkba, a személyi igazolványról és a TB-kártyáról pedig érdemes nem elfeledkezni, ha megindul a szülés.

Ha csak lehet, kerüld az egy helyben ácsorgást. Ha hosszabb ideig kell ülnöd, ne rakd keresztbe a lábad, és lehetőség szerint polcold fel, vagy támaszd meg egy kis sámlin.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük