Kólika-Hasfájás

Említést kell tennünk a csecsemőkori hasfájásról (kólika), ami a csecsemők 95%-át érinti.

Nagy valószínűséggel a hasgörcstől szenved a baba, ha evés után közvetlenül, vagy a délutáni órákban 1-3 órán keresztül fájdalmasan sír (lá-lá-lá).

Elvörösödik, nyögdécsel, tekergőzik, lábait felfelé húzza vagy rúgkapál. Sír, bármit teszünk, bárhogy is tesszük, nem segít. Majd mintha elvágták volna a fájdalmat, elhallgat, megnyugszik, elernyednek izmai és már álomba szenderedne, mikor is kezdődik az egész elölről.

A hasfájás hátterében állhat tejcukor-(laktóz) intolerancia, tejfehérje-allergia, szervi elváltozás (bélelzáródás, nyelőcső reflux).

A leggyakoribb ok a laktózintolerancia, a csecsemők emésztőrendszere kb. 3 hónapos korára éri el azt a fejlettséget, amikor már elegendő laktóz termelődik a szervezetében és a panaszok elmúlnak.

Egyre gyakoribb a 6 hetes csípő vizsgálat mellett, hogy a háziorvosok koponya és hasi ultrahangra is elküldik a csecsemőket, ezáltal kiszűrhető a szervi eltérés.

Kezelés homeopátiával

Jó tapasztalatok vannak a kólika homeopátiás kezelésével.

A megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához azonban néhány dolgot alaposan meg kell figyelnünk. Fontos információ például, hogy mikor sír a baba, evés előtt vagy inkább utána. Van-e olyan napszak, amikor általában visszatérően sír? Milyenek az evési szokásai: lassan, nyugodtan szopik, vagy inkább mohón, túl sok levegőt nyelve? Evés után tud -e böfizni? Esetleg bukik rögtön utána, vagy később? Milyen a széklete? Hajlamos-e székrekedésre? Mire enyhülnek a panaszok: mozgásra, masszázsra, masszírozásra, melegre? A jellemző tünetek megfigyelése után a következő szerek közül választhatunk:

Chamomilla vulgaris

A csecsemő nyugtalan, élesen sír, sikongat. Csak karba véve, ringatva lehet megnyugtatni. Állapota este rosszabb. Gyakran arcának egyik fele piros és meleg. Széklete lehet zöldes, spenótszerű.

Lycopodium

Ha a babának kifejezetten haspuffadása van, és ezt az anya által fogyasztott ételek fokozzák. 16 és 20 óra között jelentősen erősödhetnek a panaszok. A Lycopodium-baba szinte egész nap igénybe veszi a szülőket, szeretne folyamatosan az anyánál lenni.

Magnesium phosphoricum

Hirtelen, élesen sír fel a baba a fájdalomtól, amely periodikusan tér vissza, enyhül, ha a kis lábakat a pocakra hajlítgatjuk, tornásztatjuk.

Magnesium carbonicum

Ha a mama sok tehéntejet ivott, és ez a kicsinél hasmenést és hasgörcsöket okoz, esetleg a széklete savanyú szagú.

Colocynthis

Ha a baba hirtelen sír fel, és azonnal összehúzza magát. Ha enyhülnek a panaszok, amikor masszírozzuk a baba pocakját, a lábait a hasára hajlítgatjuk, hasra fektetjük, melegen tartjuk.

Dioscorea villosa

Hirtelen kialakuló, éles, periodikusan visszatérő fájdalmas görcsök esetén, amelyek összegörnyedve erősödnek, hátra kifeszülve, illetve a hát masszírozására enyhülnek. A csecsemő kis gerincoszlopa olyan merevvé képes válni, mint egy bot. A puffadás hátmasszázsra enyhül.

Nux vomica

Ha a baba mohón, türelmetlenül szopik, sok levegőt nyel, emiatt evés után nem sokkal megfájdul a hasa. Ilyenkor dühösen sír. Gyakori a székrekedés is.

Dioscorea Hirtelen kialakuló, periodikusan visszatérő görcsök, melyek hátradőlve és a hát masszírozására enyhülnek.

Belladonna

A görcsös fájdalmak egészen hirtelen, kora este vagy késő délután alakulnak ki. A baba arca haragos vörös, hangosan sír. (A Discoreánál nem vörösödik ki.)

Adjunk a szerekből óránként öt golyót, javulásig. Kisbabáknak a golyócskák beadhatók kevés vízben oldva. Három-négy adagnak javítania kell az állapoton. Ajánlott potencia a szerek felhasználásánál: 9 CH, a Chamomillánál javasolt a 15 CH potencia. Ha nincs azonnali hatás, érdemes még egy szert megpróbálni, de hosszas kísérletezgetés helyett inkább kérjük homeopata orvos tanácsát.

Telefonon is kérhetünk segítséget a homeopátiás orvosi tanácsadó szolgálattól: 06 70 376 0606 (nem emelt díjas szám, hétköznap 9-től 17 óráig).

+1 Tipp

Kólikás görcsökre adható Magnesium phophoricum Schüssler-só „forró hetesként alkalmazva”: 2 deci forró vízben feloldunk 5-10 tablettát, és kortyonként itatjuk a kicsivel.

Forrás: http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Hasfajos_a_baba_Segithet_a_homeopatia?aid=20120703002855

Gyógyszertári készítmények

Emellett számos gyógyszertári készítmény is van, ami enyhítheti a panaszokat. Biogaia cseppek, Colief csepp, Espumisan, Infacol, Gripe Water, Sab Simplex, édesköménytea.

Hasmasszázs

Az etetés közbeni büfiztetés nem mindig segít a szélgörcsök megszüntetésében. A gyermek jobb közérzetének elősegítése érdekében 5 hetes korától alkalmazhatjuk a hasmasszázst. Érdemes olajat, vagy hasmasszázskrémet használni, ami egyéb előnye mellett segíti ujjaink csúszását a baba bőrén.

Fektessük a hátára a csecsemőt (evés után legalább fél óra teljen el). Lehetőleg meleg olajos/krémes kézzel a has jobb oldalán kezdve, az óramutató járásával megegyező irányba körkörösen masszírozzuk a hasat, újra és újra. Ez az iránya a vastagbélnek is. Enyhe, nem fájdalmas nyomást gyakoroljunk körkörös mozdulataink közben a hasfalra. Időtartam kb. 15 perc.

 

 

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

  1. Boglárka   •  

    Mi küzdöttünk hasfájással és két dolog használt: az egyik ami azonnali az a szélcső, egy hernyó alakú cső, van egy ütköző(így tudom meddig kell tolni a popsijába) a végén,jól tisztítható és olcsó. A másik pedig a gripe water baby volt, ezt kifejezetten hasfájós babáknak lehet adni: természetes növényi hatóanyagból készül és 1 hónapos kortól adható a babának. Nekünk ez 100%-an megoldotta a problémánkat.