30. hét

30 hét terhesen a babánk 28 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 27 cm, és megközelítőleg 1,36 kg

30Eltűnőben van a baba lanúgója (a korai testszőr). Az a néhány pihés folt, ami születéskor még megmarad, az első pár hét alatt ledörzsölődik. Haja sűrűbb, szemhéjait nyitogatja, lábkörmei nőnek. A csontvelő átvette a májtól a vörös vérsejtek termelésének feladatát. A csontváza egyre szilárdabb, az agya, az izma, és a tüdeje tovább fejlődik. A legtöbb kisbaba mostanra felveszi a fejjel lefelé pózt, a leggyakoribb és legkönnyebb születési pozíciót. Készüljünk fel az erős rúgásokra a bordánkon és a nyomásra a medencefenéken, amikor a baba rátámaszkodik.

 Mama

Érdemes odafigyelni arra, hogy a kismama minél gyakrabban látogassa a mosdót, akkor is, ha ez fárasztó, mert a rendszeres ürítés nem csak a vizelet elcsepegését akadályozza meg, hanem a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét is csökkenti. Többször szülő anyáknál ez különösképp problémát okozhat, nekik érdemes elvégezniük egy intimtorna tanfolyamot, amely nemcsak a vizelettartást segíti, de szüléskönnyítő gyakorlatokat is tanítanak.

Az orvosi vizsgálat alkalmával rákérdezhetünk.

 Hasznos

A megnövekedett vérmennyiség utánpótlásához és a baba vasraktárainak feltöltéséhez különösen fontos a vasbevitel növelése. A második és a harmadik trimeszter során naponta legalább 30 mg vasat kell fogyasztani, ennek ellenére a terhesség alatti vashiányos állapot igen gyakori. A legtöbb vas a vörös húsokban, a spenótban, a babban, a lencsében, a teljes kiőrlésű pékárukban és a gabonamagvakban találhatók meg. Ha a terhesség alatt a vérkép mégis alacsonyabb szinteket mutat, szükség lehet a további vaspótlásra tabletta vagy kapszula formájában.

Hallgass olyan zenét elalvás előtt, ami téged is ellazít. Ha a kicsi megszületik, ugyanez a zene a csecsemő altatásában is segítségedre lesz.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük