27. hét

27 hét terhesen a babánk 25 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 24 cm, és megközelítőleg 1 kg

27babaA kisbaba egyre dundibb és kerekebb, ahogy egyre több zsír rakódik le a bőre alatt. A hüvelykujj szopása lehet a baba ekkortájt legfőbb szórakozása, erősíti az arc- és állkapocsizmát, és talán meg is nyugtatja. Tovább növekedik a tüdeje. Nyelvén és szájában teljesen kifejlett ízlelőbimbók vannak, és a magasabb szintű agyfunkciók egyre kifinomultabbak. Mostanában kezd kinyílni a baba szeme, és megkezdődik a retina kialakulása. Úgy tűnik, hogy ebben a korban képesek megkülönböztetni a fény változásait, és a tanulmányok szerint, ha az édesanya hasához zseblámpát tartottak, a kisbaba a fény felé, vagy éppen attól elfelé mozdult. A kisbaba első méhen kívüli benyomása a világos és sötét elkülönítése lesz – ezért készül sok újszülöttnek készített játék feketében és fehérben. A szempillái teljesen kifejlődtek, és a születés után képesek lesznek megvédeni az érzékeny szemgolyókat a káros hatásoktól.

 Mama

Ezzel véget ért a második trimeszter is. A hasunk már meglehetősen nagy, bár mérete jelentősen függ a magasságunktól, súlyunktól, és testalkatunktól, attól, hogy hányadik terhességünk, és a babát körölvevő magzatvíz mennyiségtől.

A baba mind élénkebb mozgásának észlelésével párhuzamosan lehet, hogy egyre több alkalommal gondolsz a szülésre. Gyakrabban jelentkezhet a kismamák félelme a koraszüléstől is. A következő figyelmeztető jelek észlelése esetén azonnal fordulj orvosodhoz:

-Menstruációs típusú görcs: ez lehet Braxton Hicks összehúzódás, de ha különösen fájdalmas, vagy óránként négynél többször észleled, hívd az orvost,

– Bármilyen típusú vérzés,

-Tompa fájdalom a hát alsó szakaszán,

-Kismedencei nyomás: olyan érzés, mintha a magzat lefelé nyomódna,

-A hüvelyi folyás mennyiségének növekedése vagy minőségének megváltozása, különösen akkor, ha „vizessé” válik,

-Méhösszehúzódások 10 percnél gyakrabban, akkor is, ha fájdalmatlanok.

Próbálj meg sétálni: a „vaklárma” típusú kontrakciók mozgással csökkennek, a szülési összehúzódások intenzitása viszont erősödik. Amennyiben nincs ilyen típusú tüneted, nem kell aggódnod. Fontos, hogy a kezelőorvossal még idejekorán beszéld meg, hogy mi a teendő, ha a 37. hét előtt e tünetek jelentkeznek nálad.

 Hasznos

Ha az elkövetkezendő időszakban még repülni szeretnél, érdemes utánanézni az adott légitársaság szabályzatának a kismamákra vonatkozóan. Az esetek nagy részében 28-36 hetes terhesség esetén a várandós nőnek magával kell vinnie a szülészorvosától kapott igazolást, amely tartalmazza a szülés várható időpontját és azt, hogy egészségi állapota megengedi a repülést.

Ha a harmadik trimeszter folyamán repülővel fogsz utazni, alaposan készülj fel: vigyél magaddal kispárnát a derekad alá, egy pár vastag, puha zoknit, egy nagy palack ásványvizet és némi rágcsálnivalót, ha a gépen nem kapsz enni.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük