9. hét

9 hét terhesen a babánk 7 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 22-30 mm

9babaMost már olyan, mint egy igazi baba. Ezen a háromdimenziós (3D) ultrahangos felvételen világosan látszik mellkasára hajló feje és kialakulóban lévő végtagok. Meglehetősen gyors ütemben nőnek a kezei, karjai, lábai és lábfejei. A kéz-és lábujjai már majdnem teljesen kifejlődtek, s megkezdődött az ujjpárnák kialakulása. A szemhéj majdnem teljesen elfedi a szemet, és kiformálódott az orra. Az elkövetkezendő néhány nap során kialakul a baba rekeszizma: Ezeknek az izmoknak a segítségével képes lélegezni, miután megszületett. Belei megindulnak a köldökzsinórból, ahol fejlődésük kezdődött, a hasüreg felé, ahol a test növekedésével egyre nagyobb a hely.

 Mama

A legtöbb kismama már felfedezte magán a terhességgel járó emésztőszervi tüneteket: gyakori panasz a puffadás és a székrekedés. Ennek alapvetően két oka van: az egyik, hogy a méh – ,amely a fogamzás óta kétszeresére nőtt – növekedéséhez a simaizmok ernyedt állapotára van szükség. A beleket szintén simaizmok építik fel, és mivel a szervezet nem tesz különbséget köztük, egy relaxin nevű hormonnak köszönhetően a bélmozgás is lassúbb, „lustább”. Ám van ennek jó oldala is: a tápanyagoknak több idejük marad a felszívódásra, ezért több jut belőlük a magzatnak is. A terhesség második szakaszát érintő ok a növekvő babával hozható összefüggésbe. Az egyre nagyobb méh, amely a szülésig csaknem ezerszeresére tágul, összenyomja és kiszorítja helyükről a környező beleket. Előfordulhat gyomorégés is, ami néha olyan kellemetlen lehet, hogy a kismama inkább kerüli az étkezéseket. Ez természetesen a baba fejlődését is befolyásolhatja, ezért mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal. Nem tanácsos recept nélküli gyógyszert vásárolni anélkül, hogy arról a szülész-nőgyógyász tudna.

 Hasznos

A puffadás és a gyomorégés legjobb ellenszere a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása. Fontos, hogy szentelj elég időt az étkezésnek, alaposan rágj meg mindent, és lehetőség szerint kerüld a zsíros ételeket. Alapvetően tartsd szem előtt, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez naponta legalább öt rész zöldséget és gyümölcsöt, öt rész összetett szénhidrátot és öt rész fehérjét, tejterméket vagy zsírt kell bevinned a szervezetedbe – lehetőleg minél változatosabb formában.

A kellemetlen emésztőszervi tüneteken segít, ha elkezded a kényelmes, nem túl szoros ruhák hordását. A kismamaruhák már ebben az időszakban is előnyösek, és a terhesség ideje alatt veled „tágulnak”.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük