A csecsemő 2. hónapja

A fokozott tudatosság időszaka

A második hónapba lépve egyre több időt tölt ébren a csecsemő, nézelődik, hallgat és tanul. Visszajelzései igazán még csak az evésre, pelenkacserére, magányosságra, unatkozásra korlátozódnak, de azért elégedettségét is ki tudja fejezni. A hónap végére már tudatosan visszamosolyog.

Kezd kialakulni a napirend, egyre átláthatóbb mikor eszik és mikor alszik, bár gyakran felrúgja a menetrendet. Ha elérte a 6 kilogrammot, és már túljutott az első hetekre jellemző emésztési problémákon (hasi görcsökön), akár 6-8 órát is aludhat egyfolytában.

Kezdi koordinálni hallását és látását. Hang fele fordulva keresi szemével a hang forrását, melyre gügyögéssel, mosollyal reagál. Állandó rugdalózásával, kapálózásával fejleszti izmait.

Mozgó tárgyat, eleinte oldalirányban, majd föl és le is követ.

Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk őrizet nélkül egy másodpercre sem olyan helyen, ahonnan leeshet. Nem biztos, hogy a mozgásban ténylegesen csak annyit tud, amennyit mutat. Bármikor lerúghatja magát, vagy leforoghat az ágyról, még ha előtte soha nem volt rá példa.

Főleg az arcán, de a mellkasán is piros kiütések vagy „pattanások” jelenhetnek meg az anyatej hatására. Nincs ok aggodalomra, magától elmúlik, az anyai hormonok illetve az anyatej fehérje tartalma váltja ki, amihez a szervezete 4-6 hét alatt alkalmazkodik.

A hajas fejbőröm vagy szemöldökön előfordulhat koszmó. A koszmó az ún. dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb és legenyhébb megnyilvánulása, fokozott sárgásbarna színű faggyúelválasztás, kellemetlen szag, korpádzás és pír kísér. Kezelése olívaolajjal vagy babaolajjal történik. Kenjük be a fejbőrt, 3-4 óráig hagyjuk állni, majd textilpelenkával vagy babafésűvel dörzsöljük le. Az eltávolítás után az előbukkanó bőr vörös, sebes néha nedvedző lehet. A kezelést szükség szerint, hetente elvégezhetjük.

Az ágyában úgy fektessük, hogy a babának el kelljen fordítania a fejét, ha valamit látni akar, illetve napközben állandó felügyelet mellett legyen hason is. Ez segít abban, hogy megelőzzük a hátsó koponya ellaposodását, erősödik a hát-, és nyakizma, illetve a csípő fejlődésére is jó hatással van.

Kezdi felismerni saját hangját, és nagy élvezet számára, a hangképzés, egyre többet gőgicsél, sikongat.

Lerakhatjuk a játszószőnyegre, vagy ennek hiányában a kiságya fölé lógathatunk különböző színes tárgyakat, amelyek felé próbál nyúlkálni. Kezébe adott apró tárgyakat, csörgőket megfog. Köré rakhatunk színes képeket, tükröt, fényképet anyáról, apáról, családtagokról.

A tapintás számára jelenleg az egyik legfontosabb ismerkedési forma, ezért adjunk kezébe különböző anyagokat, formákat.

Szereti, ha énekelünk neki, nyelvünkkel csattoghatunk, utánozhatjuk a hangját. Beszéljünk hozzá sokat, mindig mondjuk el mit fogunk csinálni (pelenkázás, fürdetés), vagy éppen mit csinálunk.

Testi fejlődés

 • Fejét pár másodpercre emeli, átfordítja egyik oldalról a másikra
 • Ülő helyzetben bizonytalanul ugyan, de megtartja a fejét
 • Fejlődik az izomtónusa
 • Koordinált a szemmozgása
 • Tárgyat szemével követi
 • Ütögeti a tárgyakat

Szociális fejlődés

 • Egyre több hangot hallat, gügyög
 • Megnyugszik, ha felveszik, vagy ha valakit meglát, vagy ha beszélnek hozzá

Értelmi fejlődés

 • Különbséget tesz hangok, emberek, ízek és tárgyak között
 • Magán- és mássalhangzó kombinációkat mond (pl. a-ga)

 

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Vera   •  

  Kedves Védőnő!

  2 hónapos kislányom szinte állandó jelleggel sír, ha fent van, hiába veszem fel, nem használ, folymatosan sír, pedig előtte etettem, tisztába tettem, nem fázik, nincs melege. Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mi baja lehet. Tudna segíteni a problémám megoldásában, Ön szerint mi lehet a baja?

  Köszönöm Vera

  • Védőnő   •  

   Kedves Vera!
   A csecsemők minden szükségletüket a sírással jelzik. Természetesen vannak babák, akik az első 3 hónapban többet sírnak az elvártnál. Ha kizártuk az éhséget, tele pelenkát, megfelelő hőmérsékletet, ahogy Őn is írta, maradhat még a magányosság, anya-ölelés hiánya, vagy a hasfájás. Kérdezném, hogy egyfolytában sír még kézben is, vagy inkább hullámokban? Nem tekergőzik, húzza felfele a lábát? Egyáltalán nem nyugtatható meg kézben sem, vagy azért egy idő után reagál az érintésre, hangra, mosolyra? Vállrafektetve, popsiját finoman ütögetve, susogva sem nyugszik meg?
   Védőnő