Gyógyszerszedés a terhesség során

Gyógyszer, terhesség, magzat

A legtöbb, terhesség idején szedett gyógyszer a méhlepény közvetítésével átjuthat a magzat vérkeringésébe, és ott átmeneti vagy maradandó károsodást okozhat. Nem árt tehát, ha minden fogamzó képes korban lévő nő tudatában van annak, hogy egyes gyógyszereknek esetleg magzatkárosító hatásuk van.

Az a nő pedig, aki tudja, hogy terhes, vagy akinek alapos gyanúja van rá, ezt feltétlenül közölje kezelőorvosával! Az orvos ugyanis csak a megfelelő tájékozottság birtokában tudja megóvni a magzatot a gyógyszer okozta ártalomtól.

De a terhes nőnek általában semmi oka sincs arra, hogy magzatának egészségéért rettegjen akkor, ha – még nem tudva terhességéről – gyógyszert szedett volna. Szerencsére ugyanis csekély azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek a terhesség idején – különösen annak első három hónapjában – magzati ártalmat okozhatnak. (Ilyenre csak bizonyos hormonkészítmények és a sejtosztódást gátló szerek használata mellett kerül viszonylag gyakran sor.) Tehát a gyógyszerek elsöprő többsége nem okoz magzatkárosodást. Egyébként éppen e veszély kizárása érdekében van szükség az új gyógyszer törzskönyvezése, forgalomba hozatala előtti hosszantartó és költséges állatkísérletekre, valamint emberen történő hosszú távú megfigyelésre.

Fontos viszont, hogy a vény nélkül kapható láz és fájdalomcsillapítók többsége magzati károsodást okozhat, ezek szedését terhesség alatt lehetőleg kerülni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük