A szervezet változásai terhesség alatt

A várandóság alatt a női test fokozatos terhelésnek van kitéve és igen nagy változásokon megy keresztül. Ezek a változások szükségszerűek és természetesek még akkor is, ha szokatlan tünetekkel járnak.

Derékfájás

A terhesség alatt folyamatosan nő a kismama testsúlya, ami egyre nagyobb terhelést jelent az ízületeknek és a keringésnek. A növekvő has és a mell megváltoztatja a gerinc görbületeit és ez által testünk súlypontja is magasabbra kerül. A terhelés legnagyobb részét a gerincoszlop és a hátizomzat viseli. Ezért nagyon fontos a helyes testtartás. Ne nyomd ki előre a pocakot és ne is görbítsd a hátad, vagyis próbáld egyenesen tartani a gerincedet. Az ülő helyzet terheli meg legjobban a gerincet, ezért válassz állítható magasságú és háttámlájú széket, amit az egyéni igényeknek megfelelően állítható be.

Ödémás, visszeres láb

Mivel a méh kissé gátolja a lábakból és medencéből a szívbe visszaáramló vérereket, ezért gyakoriak az utolsó harmadban a duzzadt, visszeres lábak. Ezen az állapoton sok pihenéssel javíthatunk felpockolt lábakkal és a baloldalon való fekvés ekkor is hasznos lehet. A baloldali fekvés serkenti a vese működését is, amely szintén nagyobb terhelésnek van kitéve. A felpolcolt lábakat tornáztathatjuk is, ami segíti a vénás visszaáramlást. Pl. bokából integessünk a lábfejjel fel és le.

Nehézlégzés

Várandósság alatt átmeneti jelenségként előfordulhat az ún. nehézlégzés, amikor az anyuka nehezen veszi a levegőt. A méh mérete megnő és nekinyomódik a rekeszizomnak, valamint a tüdőnek. Mivel a terhesség alatt a szervezetbe több levegő jut, és többre is van szükség, a kismama légszomjat érezhet. Általában ahogy a baba egyre lejjebb száll, a légzési problémák is elmúlnak. A 28-36. hét közötti időszak a legkritikusabb, ekkor lép fel leggyakrabban ez a tünet.

Mindezek ellenére a terhesség a nők életében az egyik legszebb periódus, bátran élvezzük ezt az időszakot.

Vágó Tímea vagyok, gyógytornász. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük