11. hét

11 hét terhesen a babánk 9 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 44-60 mm, és megközelítőleg 8 g

11babaA baba túljutott a fejlődés kritikus szakaszán, mostantól kisebb a veszélye a veleszületett rendellenességek kialakulásának, illetve annak, hogy fertőzések vagy egyes gyógyszerek károsítják. A hét végére testhossza megkétszereződik, feje körülbelül testhossza felét teszi ki. Az összenőtt szemhéj mögött megindul az írisz kifejlődése, hogy később védelmet nyújtson a túl erős fényhatásokkal szemben. A fül azonban még egy ideig nem fejlődik ki teljesen. A kisbaba már most ásít, szopik, és nyel. A kisbaba létfontosságú szervei – a máj, vese, a belek, az agy és a tüdő – teljesen kialakultak, és megkezdik a működésüket. A terhesség további szakaszaiban már csak növekednek. Utolsóként megkezdődik a körmök és pehelyszőrök kialakulása. A baba szíve pumpálja a vért a belső szerveibe, köztük a köldökzsinórba, ami továbbvezeti azt a méhlepényhez.

 Mama

A vérmennyiség fokozódásának köszönhetően kezünk és lábfejünk észrevehetően melegebbé válik. Az átlagosnál szomjasabbak is lehetünk, hiszen szervezetünk jelzi, hogy több folyadékra van szüksége. A hormonszintek változása erős fejfájást eredményezhet ebben az időszakban, de egy kis odafigyeléssel megelőzheted a kialakulását: egyél rendszeresen, igyál rengeteg folyadékot, engedj magadnak minél több pihenést, és kerüld a stresszes szituációkat. Viszont amennyiben a fejfájást láz kíséri, illetve látási zavarokkal társul, esetleg megdagad az arcod és a kezed, azonnal értesítsd a kezelőorvost, és ne vegyél be olyan gyógyszert, amelynek szedését nem hagyta jóvá. A hormonok rapszodikus változásának köszönhető egy másik kellemetlen jelenség is, amely nemcsak téged érinthet negatívan: az érzelmi hullámzás. Előfordulhat, hogy teljesen idegennek érzed magad a bőrödben, hiszen eddig nem bőgted el magad egy átlagos joghurtreklámon és az ingerlékenységi küszöböd is jóval magasabb volt. Vigasztaljon azonban a gondolat, hogy a méhlepény érésével párhuzamosan a hormonok termelésének a helye lassan megváltozik, ami egy-két héten belül enyhíti a viharos tüneteket.

1 kg-os hízás ekkorra normális, bár vannak nők, akik az első harmadban még fogynak is a rosszullétek következtében.

 Hasznos

Lehet, hogy az első trimeszter émelygéssel terhelt időszaka nem kedvez a szexuális életeteknek, de vannak kismamák, akik a terhesség jótékony „mellékhatásaként” élik meg a kismedencei vérbőség fokozódását. Ez pozitív hatással lehet nemcsak a vágy kialakulására, de sok várandós nő sokkal intenzívebb gyönyört él át a terhessége alatt, mint azt megelőzően. A pocak növekedésével át kell hágni bizonyos fizikai akadályokat, hogy gondtalanul élvezzétek a szeretkezést, de ez az időszak jó alkalom arra, hogy új pozíciókat próbáljatok ki. Ha a partnered nem nyomja a hasi területet, a szex semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra, de ne feltétlenül ebben az időszakban éljetek vad és szenvedélyes nemi életet. Kényelmesebbé teheted az együttlétet, ha párnákkal bástyázod körbe magad, és akkor sem kell lemondani a meghitt órákról, ha a behatolás már nehézkes; a kényeztetés számtalan módját fedezhetitek fel az utolsó hetekben is!

A szexuális élethez való hozzáállásod akár hétről hétre változhat a terhesség idején, ezért a legfontosabb, hogy nyitott maradj, és beszéljetek róla társaddal.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük